jelmer alberts

Blog

Fractievergadering 21-01

21 Jan 2015

Fractievergadering 21 01

Alexander was vanmorgen druk in de weer met een selfie-stick...

De Amsterdamse parken zijn er voor iedereen!

08 Aug 2013

De amsterdamse parken zijn er voor iedereen

Aanstaande zaterdag vindt festival Appelsap weer plaats in het Oosterpark. Gelukkig, want het heeft maar een haar gescheeld of het festival had niet meer op haar vertrouwde plek kunnen plaatsvinden. In september vorig jaar wist de D66-fractie in Amsterdam Oost op de valreep te voorkomen dat alle besloten festivals -zoals Appelsap- uit het Oosterpark zouden worden verbannen.

In de deelraad van Oost heerste toen namelijk diepe verdeeldheid over festivals in het Oosterpark. Een meerderheid van de Raadsleden (o.a. de PvdA, GroenLinks, SP) wilde niet langer toestaan dat het park af en toe een dag wordt afgesloten voor een festival, omdat omwonenden dan tijdelijk "hun" park niet in kunnen. De opstelling van de deelraad kwam als een verrassing voor onder meer Appelsap en Roots Open Air, vooral omdat zij door het wegvallen van subsidies (besloten door diezelfde deelraad!) juist entreegeld moesten gaan vragen. En er dus een deel van het park moet worden afgesloten zodat alleen betalende bezoekers er naar binnen kunnen.

Het principe dat onze parken van álle Amsterdammers zijn staat tegenwoordig steeds vaker onder druk. In de afgelopen weken werd een soortgelijke discussie gevoerd in Amsterdam West: daar ijveren GroenLinks en PvdA voor een sterke vermindering van het aantal festivals in het Westerpark. D66 doet ook daar haar best om festivals uit de handen van de verbodsdriftige politici te redden. En nee, we zijn niet blind is voor de keerzijde van festivals, zoals geluidsoverlast en delen van een park die enkele dagen worden afgesloten voor op- en afbouw. We vinden echter wel dat er een balans moet zijn: parken hebben een publieke functie en dus hebben niet alleen omwonenden het recht om er gebruik van te maken. Het is een kwestie van rekening houden met elkaar, festivalgangers met omwonenden en omwonenden met festivalgangers.

Festivals moeten er alles aan doen om de overlast te beperken, zonder dat dat hun feestje te zeer verstoort. En omwonenden zullen moeten tolereren dat de parken soms op andere manieren worden gebruikt dan hoe zij dat zelf het liefst doen. D66 deelt de opvatting uitdrukkelijk niet dat parken er alléén zijn om te voorzien in een behoefte naar rust en natuur. Laat staan dat omwonenden het alleenrecht hebben om te bepalen hoe een park al dan niet gebruikt mag worden. Als iedereen een beetje water bij de wijn doet dan valt er best goed samen te leven. In de goede Amsterdamse traditie van tolerantie en ruimte geven, in plaats van verbieden en onmogelijk maken. De Amsterdamse parken zijn er voor iedereen - óók voor festivalbezoekers!

Met Appelsap 2014 is het uiteindelijk goed gekomen. De deelraad draaide bij nadat er onder een petitie voor het behoud van Appelsap in het Oosterpark meer dan 3000 handtekeningen werden gezet. Bovendien beloofde Appelsap (opnieuw) er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar we hebben flink moeten inleveren in onze poging om GroenLinks en de PvdA in Oost aan boord te krijgen. Het uiteindelijke compromis schrijft namelijk voor dat van de 365 dagen in een jaar er nu maar één (!) dag een festival in het Oosterpark mag worden georganiseerd waarbij het park deels wordt afgesloten. Eigenlijk is dat veel te weinig. Het past niet bij het beeld van ‘Amsterdam Wereldstad’ dat we voor ogen hebben. Laat staan dat het past bij het bruisende Oost dat we al jaren proberen op te bouwen. De Slag om het Oosterpark is waarschijnlijk nog niet ten einde. De geschiedenis leert dat er in het door PvdA en GroenLinks gedomineerde Amsterdam altijd wel weer ergens een nieuwe Els Iping-reflex opborrelt.

Maar nu eerst genieten van Appelsap! Met recht een succesverhaal, opgezet door een groep jongens uit Oost, dat in de afgelopen jaren een fantastisch visitekaartje voor ons stadsdeel is geworden. Klein begonnen, met nauwelijks budget, en inmiddels uitgegroeid tot een grote naam in festivalland. Die jongens uit Oost hebben iets heel moois weten neer te zetten in het Oosterpark. Laten we dat vooral zo houden, ook in de jaren die voor ons liggen.

Voor een volledig overzicht van de politieke strijd, klik hier.

Op bezoek bij de BKB Academie

20 Jan 2013

Op bezoek bij de bkb academie

Op 19 januari 2013 was ik te gast bij de BKB Academie, om de deelnemers meer te vertellen over public affairs en 'de kunst van het beïnvloeden'. BKB-academicus Maurits van der Goes schreef er een blog over.

Lees meer

Amsterdam Wereldstad: De Slag om het Oosterpark

15 Sep 2012

Amsterdam wereldstad de slag om het oosterpark

In de deelraad van Oost heerste de afgelopen twee weken diepe verdeeldheid over het Oosterpark: een meerderheid wil niet dat het park af en toe wordt afgesloten voor een festival, omdat de omwonenden dan tijdelijk "hun" park niet in kunnen. Het eerste slachtoffer van dit standpunt van PvdA, GL, SP en MeerBelangen is het populaire Appelsap-festival, dat dreigt te worden verbannen naar de rand van de stad. Er brak een heuse opstand uit. Een terugblik op een hectisch weekje.

Lees meer

Laat Wojdan in hemelsnaam haar hoofddoek ophouden

04 Aug 2012

Laat wojdan in s hemelsnaam haar hoofdoek ophouden

Marcel Duyvestijn schreef in een opinie-artikel op Volkskrant.nl: 'Wat zou het mooi zijn als Wojdan haar hoofddoek af doet en tegen haar vader zegt: ik ben een vrije vrouw.' Ik ben het daar niet mee eens: het is te makkelijk en te obligaat om te mijmeren over vrijheid in een land als Saoedi-Arabië vanachter de veilige Hollandse dijken. Een reactie.

Lees meer

Voedselbank Amsterdam Oost: dat is dus géén feestje

30 Jul 2012

Voedselbank amsterdam oost   dat is dus geen feestje

In juli liep ik twee keer mee bij de Voedselbank in Amsterdam Oost, die bijna 300 gezinnen in ons stadsdeel éénmaal per week van wat extra levensmiddelen voorziet. Reden voor een blog. Inclusief gratis tip hoe we onze drankjes op één van de festivals in Oost nog beter kunnen laten smaken.

Lees meer

Blijf bouwen aan gastvrijheid!

27 Jun 2012

Blijf bouwen aan gastvrijheid

In het Parool van 5 juni gaven hoteliers aan dat er "teveel nieuwe hotels op komst zijn". De toenemende concurrentie zou de omzetten onder druk zetten en daarmee een negatieve invloed hebben op de resultaten. Wethouder Gehrels wil tegemoet komen aan hun zorgen, en dat is merkwaardig. Waarom beknot de wethouder een vrije markt? Volgens D66 moet Gehrels nu juist lef tonen en doorpakken, om drie redenen.

Lees meer

Een stageplek wérkt!

27 May 2012

Een stageplek werkt

Regelmatig hoor ik van jongeren uit Oost dat ze de grootste moeite hebben om een stageplek te vinden. Met name MBO’ers lopen hier tegen aan, terwijl een stageperiode voor hen verplicht is om te kunnen afstuderen.

Lees meer

Maak van Amsterdam een Walhalla voor ZZP'ers

18 Feb 2012

Zelfbewuste zelfstandige professionals of zelfstandigen zonder perspectief

Amsterdam telt 31.000 ZZP'ers en dat aantal blijft toenemen. Het grootste deel beschouwt zichzelf als een Zelfbewuste Zelfstandige Professional, maar uit cijfers blijkt dat een deel eerder een Zelfstandige Zonder Perspectief is. Wat kunnen Gemeente en stadsdelen doen om ZZP'ers in hun ondernemerschap te faciliteren?

Lees meer

Nederlandse verzekeraars versterken Europese belangenbehartiging

09 Feb 2012

Verbond van verzekeraars versterkt europese lobby

Het Verbond van Verzekeraars heeft sinds vorige week een eigen kantoorruimte in Brussel. Jelmer Alberts, verantwoordelijk voor de Europese belangenbehartiging, vindt het een belangrijke stap vooruit om de Europese lobby verder te intensiveren. “Europese wetgeving heeft grote impact op Nederlandse verzekeraars. Vanuit dit kantoor kunnen we onze invloed in Brussel verder versterken.”

Lees meer

Kies hier voor oudere berichten

Ga direct naar:

FollowUsOnTwitter