jelmer alberts

Blog

Nederlandse verzekeraars versterken Europese belangenbehartiging

09 Feb 2012

Verbond van verzekeraars versterkt europese lobby

Het Verbond van Verzekeraars heeft sinds vorige week een eigen kantoorruimte in Brussel. Jelmer Alberts, verantwoordelijk voor de Europese belangenbehartiging, vindt het een belangrijke stap vooruit om de Europese lobby verder te intensiveren. “Europese wetgeving heeft grote impact op Nederlandse verzekeraars. Vanuit dit kantoor kunnen we onze invloed in Brussel verder versterken.”

Dit artikel verscheen begin februari op www.verzekeraars.nl

Het Verbond behartigt niet alleen binnen de landsgrenzen de belangen van verzekeraars, maar ook daarbuiten. Niet voor niets werd ruim tien jaar geleden de functie van Adviseur European Affairs gecreëerd, een functie die sinds juli 2009 wordt uitgeoefend door Alberts. “Niet iedereen realiseert het zich, maar veel van onze financiële regelgeving komt uit Europa”, zegt hij, “en de rol van Brussel wordt alleen maar groter. Bovendien opereren veel verzekeraars over de grenzen en dus is het belangrijk dat we weten wat er internationaal speelt. Als je wilt dat je wordt gehoord, moet je met regelmaat in Brussel te vinden zijn en je gezicht laten zien. Op die manier slagen we er goed in onze standpunten bij de Europese beleidsmakers en politici voor het voetlicht te brengen.”

Het Verbond geldt dan ook als invloedrijk belangenbehartiger in Brussel en is een actief lid van de Europese koepel CEA, die in Brussel is gehuisvest. Alberts: “Vorig jaar diende zich de mogelijkheid aan om binnen hun nieuwe gebouw een eigen kantoorruimte te betrekken, middenin de Europese wijk en op een steenworp afstand van het Europees Parlement. Een eigen plek maakt ons werk hier een stuk praktischer, bijvoorbeeld doordat ik sneller kan schakelen met counterparts uit andere lidstaten.

Van de vijf grootste Europese verzekeringsmarkten hebben er nu vier een kantoor in het CEA-gebouw: de Duitsers, de Britten, de Fransen en de Nederlanders. Dat bevordert de samenwerking en afstemming aanzienlijk en daarmee de kans op een succesvolle belangenbehartiging.

Naast Verbondsmedewerkers kunnen ook verzekeraars die lid zijn van het Verbond, gebruikmaken van het kantoor als ze in Brussel zijn. “Een vanzelfsprekende service aan onze leden. Bovendien kunnen we op deze manier onze zichtbaarheid in Brussel nog verder vergroten”, besluit Alberts.