jelmer alberts

In de media

Volkskrant.nl 4 augustus 2012: "Het is niet moeilijk over Wojdan te prediken vanachter de Hollandse dijken"

05 Aug 2012

Volkskrant nl 4 augustus 2012 het is niet moeilijk over wojdan te prediken

Op 2 augustus mijmerde Marcel Duyvestijn op de opiniepagina van de Volkskrant: 'Wat zou het mooi zijn als Wojdan haar hoofddoek af doet'. Dat is te makkelijk en te obligaat. Mijn reactie werd op 4 augustus op volkskrant.nl gepubliceerd.Er werden meer dan 50 reacties geplaatst door lezers van het artikel. Klik hier om naar het artikel op de Volkskrant-pagina te gaan, inclusief alle reacties van lezers.

Klik hier
om naar het artikel van Marcel Duyvestijn te gaan.

Onder het artikel heb ik ter verduidelijking mijn reactie op de vele reacties geplaatst.

 

 

Uit de vele reacties die ik kreeg op de Volkskrant-site, op social media en via de mail blijkt dat dit onderwerp veel mensen bezighoudt. Sommigen waren het geheel met me eens, anderen betichtten me van 'buigen voor de orthodoxe Islam' en 'slappe D66-knieën'.

In kwesties als deze is 'de waarheid' subjectief omdat het aanspraak doet op onze persoonlijke beleving van wat goed of slecht is. Mijn opinie pretendeert niet 'de waarheid' te zijn, het is mijn persoonlijke visie op de waarheid. In reactie op de reacties hierbij een nadere duiding. Die kan verduidelijken wat ik precies bedoelt heb te zeggen en daarmee misinterpretaties voorkomen.

 

Zoals ik aangeef gun ik de Saoedische bevolking vrijheid, autonomie, zelfbeschikkingrecht – alle waarden die het leven voor ons zo aangenaam maken. Echter, de status quo is een land dat 100, zo niet 500 jaar achterloopt op onze verlichte samenlevingen en nog héél veel stappen moet zetten om enigszins langszij te komen. Dit land heeft lak aan veel internationale waarden waaronder vrouwen- en homorechten. Ik vind dan ook dat de hele wereld (diplomatieke-) druk moet (blijven) uitoefenen om daar verandering in te brengen, oliebelangen of geen oliebelangen.

Maar de status quo is dus dat een groot deel van het volk (vrouwen, homo’s, christenen etc) in angst leeft en zichzelf niet kan ontplooien. Om dan vanuit het veilige, vrije Nederland te roepen dat een meisje van 16 de Saoedische autoriteiten moet uitdagen omdat 'het zo mooi zou zijn’, dáár begon het bij mij te wringen. Natuurlijk, dagdromen over een betere wereld is prima, maar het is dus ook makkelijk en gratuit. “Wat zou het mooi zijn als Assad morgen opstapt”, zou er ook zo één zijn. Laten we ook met beide benen op de grond blijven en de realiteit als uitgangspunt nemen, kijken hoe we van daaruit de wereld écht kunnen veranderen. Daarmee komen we volgens mij een stuk verder dan met louter dagdromen.

In het stuk dat ik aan VK stuurde stonden nog twee zinnen, helemaal onderaan, die door de redactie niet op de VK-site zijn geplaatst.

Namelijk:
"Een citaat uit een rapport over de mensenrechten in Saoedi-Arabië van het US State Department (april 2011) spreekt boekdelen: ‘Saudi Arabia is one of the leading countries with use of the capital punishment and number of executions worldwide’. Laat Wojdan in ’s hemelsnaam haar hoofddoek ophouden om zichzelf en haar familie niet in levensgevaar te brengen."

Het is een goede illustratie van het punt dat ik wilde maken.