jelmer alberts

In de Raad

Roots Open Air én Appelsap in 2013 toch allebei welkom in het Oosterpark

06 Feb 2013

Roots open air en appelsap in 2013 toch allebei welkom in het oosterpark

De deelraad van Oost heeft op dinsdag 5 februari besloten dat het Oosterpark in 2013 twee keer mag worden afgesloten voor een festival. Daarmee wordt afgeweken van het eerdere besluit om dat slechts éénmaal per jaar toe te staan. Een motie die dat mogelijk maakte werd door D66, PvdA en GroenLinks gesteund en daarmee aangenomen. Het betekent dat zowel Roots Open Air als Festival Appelsap in 2013 welkom zijn in het Oosterpark.


Jelmer Alberts, raadslid voor D66 in Oost: “We zijn blij met deze oplossing. De Raad ziet eindelijk in hoe belangrijk deze festivals zijn voor Oost. Ook wordt erkend dat beide festivals een sterke binding hebben met het Oosterpark. Dat zijn wij van harte met PvdA en GroenLinks eens: Roots en Appelsap horen thuis in het Oosterpark. We zetten in op een bruisend Oost, dan moet je de festivals niet naar de rand van de stad verbannen. In september 2012 stond D66 daar nog vrijwel alleen in, we zijn blij dat PvdA en GroenLinks dat nu ook erkennen.”

Evenementenbeleid
Tijdens de behandeling van het evenementenbeleid in september 2012 bleek dat een meerderheid van de Raad afsluiting van het Oosterpark voor festivals helemaal wilde verbieden. D66 nam toen het initiatief voor een zodanige aanpassing van het beleid dat toch nog één afsluiting mogelijk zou blijven. Alberts: “Dat compromis lag ons toen zwaar op de maag, maar één is beter dan géén. Nu al na enkele maanden blijkt dat een maximum van één afsluiting onwerkbaar is, willen we dat de Raad zich buigt over een structurele oplossing.”

D66 is ervan overtuigd dat die dialoog kan leiden tot een beleid waar zowel omwonenden als festivalorganisaties mee kunnen leven. Alberts: ”Voor D66 is het heel helder: in Amsterdam Wereldstad zijn onze parken van iedereen. Zowel van de tientallen omwonenden als van de duizenden festivalbezoekers.”

De aangenomen motie is hier na te lezen.

Het evenementenbeleid kwam in september tot stand na stevige discussies in de Raad.
De voorgeschiedenis is hier terug te lezen:
5 september 2012:   Festival Appelsap dreigt te verdwijnen uit het Oosterpark
15 september 2012: Amsterdam Wereldstad: de strijd om het Oosterpark
19 september 2012: Appelsap is geredDe Telegraaf besteedde op 24 januari aandacht aan de zaak, lees hier.
Ik mocht in dat artikel ook mijn mening geven:

"Jelmer Alberts van D66 staat in ieder geval achter ze. "Dit is pijnlijk en kan nooit de bedoeling zijn geweest. Oost moet bruisen en Roots Open Air staat al zo lang in het Oosterpark. Ergens anders zou dit festival niet tot zijn recht komen. Dat geldt ook voor Appelsap.""

 Het Parool schreef er op 6 februari het volgende over:

Ga direct naar:

Meer uit de Raad

« 123 ... 4 »